חשיבות האימון והשליטה במקל הארוך
פיתוח איכות התנועה – מקובל כי נדרשת תנועת גוף נכונה כדי להפעיל ביעילות את המקל הארוך, בעוד שהפעלת המקל מאפשרת לזהות בעיות ושגיאות בתנועת הגוף. על כן, אימון נכון עם מקל ארוך מהווה אמצעי לשיפור והעלאת האיכות של תנועת הגוף.
פיתוח מיומנות השימוש בכלי נשק- ניתן להשתמש במקל הארוך כדי לתרגל טכניקות של כלי נשק ארוכים שונים, כמו נגינאטה ורומח. כך שפיתוח המיומנות בטכניקות מקל ארוך תשפר את יכולת השימוש בכל כלי נשק הארוכים אך גם תשפר את השליטה על כלי נשק קצרים יותר, כגון חרבות ומקלות בגדלים שונים. לצורך זה גם כדאי להתנסות בשימוש במקלות שונים, בעוביים ומשקלם, בעת התרגול של טכניקות המקל הארוך. אומנם לא מקובל בימינו להסתובב עם מקל ארוך או רומח ברחוב, אך הלוחם המיומן יצליח להפעיל ביעילות גם רגל של כיסא שבור, כמקל קצר, אם יקלע למצב קיצוני שיחייב זאת.
המקל הארוך בבית הספר בוג'ין קאן
מערך הלמידה (Densho) כולל קידה ייחודית עם המקל, יסודות - תשע עמידות מוצא, מכות ובלימות בסיסיות, 52 קאטות המורכבות מרצפים קצרים של תנועות הגנה והתקפה בסיסיות שעל פי הדנשו המקורי הן מבוצעות מול יריב הנושא חרב.הקאטות מתבססות על ניסיון קרבי ומייצגות מהלכים קרביים שהוכיחו עצמם בשדה הקרב העתיק.
על פי דרך הלמידה של בוג'ין קאן מיומנות המקל הארוך נרכשת בשלושה שלבים עיקריים:
השלב העיקרי הראשון הוא למידה והפנמה של תנועות היסוד (Kihon) והשילובים המסורתיים (Kata) כפי שעוגנו לפני מאות שנים במערך הלמידה של קוקישין ריו. שלב זה מהווה נדבך הכרחי לרכישת מיומנות ויכולת פיזית, וחשיבותו רבה לשמירת הידע עבור הדורות הבאים. בשלב זה ירכשו הדיוק, המיקוד והעוצמה – הן בהפעלת המקל הארוך והן בשימוש בחרב להגנה והתקפה.
השלב השני הוא התעמקות בעקרונות של הטכניקות המסורתיות וחקירתן באמצעות ביצוע וריאציות (Henka) של היסודות והקאטות שנלמדו בשלב הראשון.
השינוי יבוצע בהדרגה, משינוי קל של קצב וזוויות ועד לשינויים משמעותיים, כגון החלפת הסדר וכיוון התנועות, החלפת כלי נשק והוספת יריבים.
האימונים אצל הסוקה האצומי, רובם ככולם, מתנהלים בדרך זו – האצומי מדגיש את השינוי ומגוון הווריאציות וניתן לפרש דרך זו כמעין שבירת המסורת. בשלב זה יושגו תובנות נוספות לגבי הקאטה המסורתית ותושג יכולת לפעול באפקטיביות בטווחים משתנים תוך מודעות למרחב הלחימה
(Kukan).
בשלב השלישי והגבוה ביותר השימוש במקל הארוך נעשה בטבעיות ובפשטות. קיימת מודעות והבנה פנימית לגבי הקשר התנועתי בין המקל והגוף וזרימתם בהרמוניה מבוצעת ללא הפרעה. האצומי התייחס לשלב זה באמירה "תשתמש במקל כאילו שאינו קיים". זה השלב של גילוי תנועות חבויות (סודיות) בקאטה המסורתית שמגבירות את האפקטיביות של הלחימה על ידי הגדלת מגוון התנועות והוספת מימד של הטעייה שמסייע לפרוץ את הגנת היריב. ברמה זו יש תחושה של הבנת הטכניקות הסודיות בהן השתמש קוראנדו.
הגלוי והנסתר
לא ברור עד כמה סיפור החילוץ הדרמטי של הקיסר גו-דייגו הינו פרק מוצק בהיסטוריה של יפן, לא קיים תיעוד מפורט של הטכניקות הסודיות שביצע קוראנדו בקרב נגד הרודפים וגם לא של סימני הכישוף שהפעיל. אבל גם כך רב כוחו של הסיפור מכיוון שהוא מדבר על מוסריות, על תחכום קרבי ועל רוח לחימה והוא משתלב עם דרך הלמידה של המקל הארוך בבוג'ין קאן. הלמידה בבוג'ין קאן מורכבת ביותר מאחר שהאצומי מביא את הידע באופן אותנטי, כפי שנכתב במגילות העתיקות ועם זאת הוא שם דגש על השינוי המתמיד החיוני להתפתחות האדם. האצומי מראה את כל הטכניקות אך לא יאמר על טכניקה מסוימת שהיא "סודית", כי הוא יודע שתהיה לכך משמעות רק כאשר תיווצר ההבנה, ברמה הגבוהה של הלמידה, ההבנה שתאפשר את הגילוי העצמי של הסודות. אכן, ככל שמתפתחת המיומנות ומגיעים לתנועה טבעית עם המקל מפסיקים לחפש את הטכניקות הסודיות של קוראנדו, בשלב זה יש לכל אחד טכניקות סודיות משלו.
* מוטי נתיב הינו מתלמידיו הבכירים של הסוקה האצומי ועוסק באומנויות לחימה כ-40 שנה. התמחותו בקאטה המסורתית וביישומה הפרקטי.